Tony Schrijft

Ongeduld

september 9, 2017 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column Brabants Dagblad

Zaterdag 9 september 2017

Ongeduld

Omdat iedere poging om mensen gelukkiger te maken meer dan de moeite waard is, moeten we goed kijken naar het spoorboekloos reizen. Spoorboekloos is niet echt een lekker woord dat aan enthousiasme wint als je het vaker uitspreekt. Het is ook een onzinwoord: het NS-spoorboekje bestaat al lang niet meer.

Woensdag werd voor het eerst geëxperimenteerd met het spoorboekloos reizen van Brabant naar Amsterdam. Geen vier treinen per uur maar zes. Scheelt vijf minuten wachten. Voor de ongeduldige mens een onverdraagzame hoeveelheid loze tijd. Voor meer bezonken typen is vijf minuten voldoende om een paar bladzijden te lezen in een mooi boek.

Volgens de zielenknijpers van het spoor verdwijnt nu het gevoel een trein gemist te hebben, want kijk daar komt de volgende alweer aan. Maar het missen van de trein is vooral zo schrijnend als hij net voor je neus wegrijdt. De kans daarop neemt nu toe van vier naar zes keer per uur. Zes keer per uur de ergernis dat net de deuren jennend sluiten terwijl je in duikvlucht van de roltrap raast. Kortom, door dat modieuze spoorboekloos rijden stijgt de kans op ontevredenheid met een derde.

Maar, zal nu een bijdehand rekenwonder opwerpen: de kans dat je een trein wel haalt stijgt ook. Mentaal weegt dat echter niet op tegen het gemopper. In deze ongedurige dagen is een trein halen heel normaal, een trein missen een ergerlijke schande.

Tegelijkertijd is niet het overwegloos rijden geïntroduceerd. In Vught waren woensdag de spoorbomen per uur drie kwartier dicht: steeds weer een trein, want ja, spoorboekloos.

Als de geïrriteerden bij de dichte spoorbomen en steeds meer mensen die net een trein missen, elkaar weten te vinden, ontstaat het grote landelijke oproer van het ongeduld. Ogenschijnlijke snelheid leidt vaak tot traagheid.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer