Tony Schrijft

Lekken

september 2, 2017 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column Brabants Dagblad

Zaterdag 2 september 2017

Lekken

Toen onze inmiddels landelijk bekende lekverdachte Sjef van Creij in sommige kranten Sjef van C ging heten werd het alleen maar ernstiger. De Bossche burgemeestersbenoeming is zo’n chaos geworden dat er grote behoefte is aan een boef.

Er wordt in ons land alom gelekt. Dat is maar goed ook. Anders zou veel onder het tapijt verdwijnen. Wij zouden als volk nooit hebben geweten dat bij de Teeven-affaire niet alleen de naamgever had gelogen, maar ook zijn bendeleden Opstelten en Van der Steur.

In Den Haag wordt van alles en nog wat bewust gelekt. Om een eigen plannetje een beetje vooruit te helpen of om een tegenstander een geweldige loer te draaien. Als je het Binnenhof betreedt hoor je het van alle kanten sijpelen en druppelen.

Wie grote woorden gebruikt over een transparante samenleving moet blij zijn met lekken. Daarom kijk ik ook met een zekere mildheid naar onze lekverdachte. Het mag niet, het hoort niet en het is zwaar strafbaar, allemaal waar. Maar alle gedoe ontstaat natuurlijk door de bijzonder nerveuze en krampachtige manier waarop wij omgaan met burgemeesterbenoemingen. Laten we nu eindelijk eens de volwassenheid bereiken dat wij een burgemeester kiezen in een daartoe netjes afgetimmerd stemhokje. De kandidaten leggen helder uit wat zij willen en waarom, daarna doen wij onze burgerplicht. Er valt niets meer te lekken en de Rijksrecherche kan iets anders doen dan Sjef van C, garagehouder te Rosmalen, even na zonsopgang van zijn bed te lichten.

Vind ik dit allemaal omdat wij, journalisten, gretig gebruik maken van lekken? Ongetwijfeld speelt dat mee. Ik probeer er ook niet vroom bij te kijken. Lekken dient de openbaarheid. Ik ben ook nog nooit een krantenlezer tegengekomen die met opgetrokken neus zei: Bah, dat lees ik niet, het is gelekt.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer