Tony Schrijft

Alleen water

september 5, 2017 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column Brabants Dagblad

Dinsdag 5 september 2017

Alleen water

Het klinkt bijzonder verstandig. Op de Tilburgse basisschool Don Sarto mogen de kinderen alleen nog water drinken, en niet meer allerlei zoete troep. Plus gezonde boterhammen en bij voorkeur vers fruit.

Je zou denken: die school werkt daarom met lange wachtlijsten. Veel ouders willen hun kinderen graag op zo’n zinvolle school. Eindelijk een verstandig beleid tegen de jeugdige vetzucht.

Maar zo zit de wereld niet in elkaar. Het internet dampt en ronkt door de woeste zinnen van ziedende ouders die het niet pikken. ‘Water is voor honden’ zegt Kevin Rovers, de vader van Jonairo. Op de foto in de krant zien we hoe Jonairo in het kader van Opvoeding 2017 bij de school een fles water leeggiet onder een boom. Waarna het debat snel nog weer breder wordt: ‘Zo denigrerend: water is voor honden. Is die Kevin soms een moslim?’

Zo kennen we elkaar weer!

Als ik al deze snerpende agitatie lees, denk ik dat het niet zozeer om dat drinkwater gaat, maar om het feit dat de school bepaalt wat een kind drinkt. Dat de leiding van de Don Sarto-school, overigens na overleg vooraf met de ouderraad, de euvele moed heeft allerlei frisdrank barstens vol suiker te verbieden. ‘Dat bepalen we zelf wel’ is een snel groeiende stroming in de samenleving. Boze mensen die zich niets meer laten welgevallen. Steeds staat ook in de krant dat we daar allerlei soorten van begrip voor moeten hebben. Want die woede zit dieper en is er niet voor niets. Toch ben ik zo vrij te vermoeden dat er een steekje los zit aan een vader die zijn zoontje leert: water is voor honden.

Dezelfde school heeft sinds kort een groen speelplein. Meer bomen en planten, minder tegels. Als ouder zou ik dat zeker niet pikken. Wat denkt die school wel niet met al dat groen? Een boom is voor honden om tegen te wateren.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer