Tony Schrijft

Borstelbuil

augustus 15, 2017 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column Brabants Dagblad

Dinsdag 15 augustus 2017

Borstelbuil

De krant deed een bewonderenswaardige poging om ons uit te leggen wat een borstelbuil is. Gelukkig lukte dat niet ten volle. Want wezenlijk voor een oude graanmolen is de mystiek van het krakende, piepende, bijna zuchtende houten raderwerk.

In het zicht van een draaiende molen word ik steeds bevangen door een aangename opwinding. Dat zal komen omdat een molen het enige imposante historische bouwwerk is dat waarlijk kan bewegen. Via een geweldig mechaniek, met de hand gemaakt in een verre tijd. Toen ze nog geen weet hadden van googlen en whatsappen, waardoor een molen gewoon De Hoop of De Toekomst heet en nog niet The Hope of The Future.

De prachtige molen De Hoop in Sprundel is gebouwd in 1840. Koning Willem 1 trad af, Thorbecke moest nog beginnen aan zijn grondwet, bij Uden sloeg een meteoriet in, juni was extreem nat (173.3 mm!), en de eerste, nog driewielige trapfiets werd ontworpen. Maar 177 jaar later draait die molen nog steeds.

Nu met een gemechaniseerde borstelbuil die het meel zeeft in drie diktes: zuivere bloem, griesmeel en zemelen. Dat was, als ik het goed begrijp, altijd zwaar en tijdrovend werk met drie zeven. De elektrieke borstelbuil maakt dat allemaal een stuk makkelijker. De molenaars op de foto staan bij het apparaat te glunderen van vaktrots, maar laten we wel afspreken dat het hierbij blijft. Anders zit over een paar jaar een molenaar achter een laptop zijn borstelbuil aan te sturen, zoals een boer tegenwoordig digitaal zijn koeien melkt.

Ze willen daar in Sprundel ook hun eigen tarwe gaan verbouwen en dat project heet dan als gevolg van de heersende woordkundige verdwazing: Flower Power. Maar de naam van het volkorenbrood dat ze ermee gaan bakken maakt veel goed: De Wiendflep.

‘Een half gesneden Wiendflep, graag.’ Heerlijk!

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer