Tony Schrijft

Beelden

augustus 22, 2017 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column Brabants Dagblad

Dinsdag 22 augustus 2017

Beelden

Nu in Amerika allerlei slavendrijvers en militaire despoten van hun sokkel worden getrokken, moeten we ook in onze streek maar eens bekijken wat er valt op te ruimen om weer met de historie in het reine te komen.

Als je, zoekend naar foute lieden de lange lijst met Brabantse standbeelden doorneemt, dan valt er echter weinig of niets af te rekenen, uit wraakzucht of om het eigen onrustige geweten op te schonen. Twee genres scoren hier het hoogst. Heiligen doen het goed in brons, maar vooral steen, waarbij Maria onbedreigd de toptien aanvoert. Daarnaast is er ook veel aandacht voor de eenvoudige, hardwerkende landmens. Zaaiers, maaiers, ploegers en het arme boerenvrouwtje: het assortiment is onbeperkt. In deze twee categorieën zal zich geen maatschappelijke wrevel voordoen. Ook de ongelovige passant neemt geen aanstoot aan het zoveelste Mariabeeld: last heb je er niet van, zolang Zij maar niet van haar sokkel afstapt om je te willen bekeren.

Vanouds roept iedere vorm van gezag in Brabant een dubbele reactie op. Publiekelijk worden hoogwaardigheidsbekleders bejegend met nogal wat onderdanigheid. Achter hun eminente rug zijn zij immer het mikpunt van vrolijke spot. Het zal ook daarom zijn dat hier maar weinig beelden staan van voorname lieden. Een enkele prelaat heeft het tot een beeld weten te brengen. Maar toen ik een keer in Kerkdriel langs het borstbeeld van monseigneur Zwijsen fietste zat er nogal wat meeuwenpoep op zijn hoofd, wat zijn sacrale blik iets ongemakkeljks gaf. Het grote beeld van kardinaal Van Rossum heeft jarenlang tussen allerlei bouwmaterialen op een Bossche gemeentewerf staan kleumen voor zijne eminentie werd herplaatst.

Dat is ook mooi: wie het gezag niet overdadig eert met beelden, hoeft daar ook nooit spijt van te krijgen.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer