Tony Schrijft

Theater

april 4, 2017 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column Brabants Dagblad

Dinsdag 4 maart 2017

Theater

Volgens de berekeningen van de goedkoopste metselaar gaat het nieuwe theater in de Brabantse hoofdstad ongeveer eenderde duurder worden dan de bedoeling is. Alom hoor en lees ik waardering voor de verstandige beslissing van B en W om nu eerst maar eens de eigen broeksknopen te tellen.Verstandig? Het is vooral zielig.

Maar bovenal een potsierlijke vertoning.

Wie kan zich nog herinneren waarom Den Bosch ook alweer een nieuw theater moet krijgen? Vooral het gedoe is blijven hangen, de parmantige luchtfietserij, de drogredenen, samen met de welluidende protesten. Het nieuwbouwplan is een wrak compromis na eindeloos geruzie in de gemeenteraad. Veel betere plannen werden routineus afgeschoten omdat men elkaar het licht in de ogen niet gunt. Een theater als monument voor bestuurlijke onmacht.

De wethouder, een eigengereide stadsedelman, legt steeds uit dat we in dit soort zaken dertig jaar vooruit moeten denken. Dat kan helemaal niemand. Als iemand dertig jaar vooruit wil denken bedoelt hij in feite dat we het denken op dit moment maar moeten stoppen.

Na lang krabben en schrapen werd tot voldoening van de nieuwbouwaanhang enig asbest in het Theater aan de Parade gevonden. Ook het stadsbestuur wreef zich vergenoegd in de handen: een opsteker, dicht die tent.

Nadat iedereen die een andere mening had afdoende was gebruskeerd en de gemeente alleen nog deskundigen zocht die het eigen gelijk in voldoende mate kietelden, leek de sloop van het huidige theater onafwendbaar als symbool van continue gelijkhebberigheid. De angst dus voor gezichtsverlies van een stel ferme mannen die in feite nog nooit een eigen gezicht hebben gehad. En ineens bleek dat de stad het nieuwe theater helemaal niet kan betalen.

Zelfoverschatting heeft de indringende geur van gebakken lucht.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer