Tony Schrijft

De boomhut

april 22, 2017 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column Brabants Dagblad

Zaterdag 22 april 2017

De boomhut

Aan de wandel in de natuur zijn er altijd twee creatieve bouwsels die je aandacht verdienen: vlotten en boomhutten.

Een half gezonken vlot in de rietkraag vraagt nadere bestudering: wat is er hier misgegaan? Te weinig jerrycans eronder is de meest voorkomende basisfout. (Aan die oude drumvaten die veel beter voldoen is helaas nauwelijks meer te komen.)

Een boomhut moet vooral heel hoog zitten, alleen nog bereikbaar voor de jonge bouwers zelf. Zij weten precies hoe je helemaal bovenin kunt komen. Een prachtige boomhut is het symbool van kindertrots. Ik weet niet of er wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, maar ik vermoed dat getalenteerde boomhutbouwers later goed terecht komen. Toch zie je deze prestatie van formaat nooit op een formeel cv.

Op de Vughtse Hei is een boomhut in brand gestoken. Bezijden het grote nieuws kreeg dit bericht terecht enige aandacht, want het is van een grote treurigheid. De meest cruciale zin in het bericht luidde: ‘Ik heb met tranen in de ogen staan kijken’, vertelt een van de jonge bouwers, ‘ik zat er soms wel vijf uur per dag’.

Op de foto zien wij de geblakerde bomen, de verkoolde pallets en de jongens die naar het blussen kijken: de rechtmatige eigenaren.

Je kunt op internet voor veel geld complete boomhutten kopen. We hebben het hier over ‘een totaalconcept’, bovendien ‘geheel ambachtelijk gemaakt’. In het hogere segment heten ze dan ook ‘treehouse’.

Wat een onzin. Het gaat juist om het eigen ontwerp, het zelf bouwen. Wie al op jonge leeftijd in een aangekocht ‘treehouse’zit, rijdt later in een veel te grote auto.

‘Ik zat er soms wel vijf uur per dag.’ Dat is precies het geheim van de boomhut. Tijdloos zitten hoog in een boom, met chips en cola. En in geval van GroenLinkse ouders mandarijntjes en rozijntjes.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer