Tony Schrijft

Barmhartig

april 15, 2017 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column Brabants Dagblad

Paaszaterdag 15 april 2017

Barmhartig

Een Brabantse kankerpatient die wil kiezen voor euthanasie krijgt geen uitvaart in de Bossche kathedraal. Ook geen laatste sacramenten, voor katholieken van grote betekenis. Eigen schuld!

Toen ik alle stukken hierover in de krant uit had, dacht ik vooral: wat is het toch heerlijk dat ik niet katholiek ben. Dat scheelt een hoop getob, verdriet en ergernis.

Kennelijk zijn de regels niet glashelder en heeft de ene pastoor een wat soepeler band met het Hiernamaals dan de andere. In Liempde is er ook een keer zo’n vrome weigering geweest, terwijl een eindje verderop, in Sint Oedenrode de pastoor zijn stervende gelovige niet in de steek liet en na de euthanasie de kerkelijke uitvaart netjes verzorgde.

Ware ik katholiek, dan zou ik vooral last hebben van de harteloosheid. Pijnlijk treffend blijkt dat uit een citaat van de weigerachtige Bossche pastoor: ‘Wij zijn een barmhartige kerk. Maar euthanasie is niet te rijmen met het leven dat een christen leidt’.

Dank je de koekoek! Hij zegt in wezen: Wij zijn een barmhartige kerk, maar in het uur van de dood ben ik even niet barmhartig in geval van euthanasie. En dan wil ik, in devoot gebed verzonken, niets met die stervende te maken hebben.

Het wettelijk recht op euthanasie geldt niet voor een katholiek die na zijn dood de Sint Jan wil worden uitgedragen.

Het is de kilte van de ongewijde aarde. Het stukje rk kerkhof waar doodgeboren kinderen en zelfmoordenaars nog niet zo lang geleden achter de heg werden begraven. Vlakbij het hoekje voor de verwelkte grafstukken.

De kankerpatient had tegenover de pastoor beter zijn mond kunnen houden over de euthanasie: wat niet weet wat niet deert. De pastoor had dan ook lekker makkelijk barmhartig kunnen blijven. Zo wordt schijnheiligheid een deugd en eerlijkheid een zonde.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer