Tony Schrijft

De macht

januari 3, 2017 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column Brabants Dagblad

Dinsdag 3 januari 2017

De macht

De gezant des konings in Brabant moet erbij hebben gekeken alsof hij op een troon vol punaises ging zitten. In de fraaie reconstructie in onze krant met wie Wim van de Donk vooral omgaat, zei hij ‘fel’ (want dat stond erbij): ‘Ik bén geen elite, ik praat met iedereen, van hoog tot laag’.
Het wordt steeds vermakelijker hoe eenvoudig allerlei gezagsdragers zich graag willen voordoen. In de cirkel het dichtst bij de commissaris zitten vooral grote Brabantse ondernemers en andere machtigen alhier. Leuk dat wielrenster Marianne Vos en zanger Guus Meeuwis ook mee mogen doen, maar dat is toch meer voor het heel erg gewoon zijn.
Het klinkt ook wel wat aandoenlijk dat een commissaris van de koning ‘met iedereen praat, van hoog tot laag’. Hij overlegt (wat iets anders is dan praten) vooral met het hoog, en dat is voor Brabant maar goed ook, want daar zit de meeste invloed. Niet bij aardbeienplukkers in Liempde of een stel vrolijke wilgenknotters in Helvoirt.
Er viel bij het inkaderen van de Brabants macht nog iets op: de katholieke top blijkt lid van een tot op heden onbekend gezelschap: de P.C. de Brouwer-club. Wie is dat nu weer? Dr P.C. de Brouwer (1874 – 1961) heet de emancipator van Brabant te zijn, maar dan wel in het uiterst steile genre. Volgens de website Thuis in Brabant was hij een warm voorstander van ‘een allesomvattend, rechtlijnig, zelfs militant katholicisme’. Vlak voor zijn dood waarschuwde hij ernstig voor ‘de vernieuwingsdrift’.
Dat een beperkte denker als de behoudende plebaan Van Rossem aanschurkt tegen zo’n P.C. de Brouwer valt te begrijpen. Maar waarom eert een eigentijdse bestuurder zo’n symbool van rechtlijnigheid?
De commissaris is trouwens ook lid van een kookclub. Maar die is toch ook niet vernoemd naar een achterhaalde kok die alleen maar draadjesvlees blieft.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer