Tony Schrijft

Inburgeren in Zaltbommel, deel 6

augustus 26, 2015 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Inburgeringsserie Zaltbommel deel 6 26 augustus 2015 Brabants Dagblad

Deel 6: Groente kopen in de Torentuin

Simon Fust runt samen met zijn partner Carlijne van Santvoort sinds half april het restaurant Het Bommels Bakhuys aan de Gamersestraat hier in Zaltbommel. Hij kookt zoveel mogelijk met lokale producten. Daarom ga ik samen met hem op een vroege zomermorgen naar de Torentuin om groenten en kruiden in te kopen. Wij zijn dus terug bij hoe het hier begon. Een vestingstad verbouwde binnen de wallen ook haar eigen groente.
De Torentuin is een begeesterend initiatief van een aantal Bommelaars die vonden dat met een nog leeg bouwterrein achter de Sint Maartenskerk wel iets leukers kon gebeuren dan alleen laten verwilderen. Sinds twee jaar groeit en bloeit daar een heerlijke gemeenschappelijke tuin, omzoomd door wildebloemenweiden. De bijen van een imker zoemen rond, de kippen zijn druk doende voldoende eieren te leggen voor de zelfgemaakte mayonaise. Want een buurman gaat over twee dagen een grote partij friet bakken, op te eten aan de lange tafels in de tuin. Allerlei mensen uit de buurt die elkaar niet kenden zijn door de Torentuin met elkaar in contact gekomen. Vrijwilligers onderhouden op harmonieuze wijze de akkers. De opbrengst van de kruiden, groenten en boeketten gaat in de pot van de stichting: de al eeuwen nagestreefde ideale samenleving zonder naijver en hebzucht, waarin de leeuw de giraf zou aaien, zou hier wel eens werkelijkheid kunnen worden.
Met Simon Fust loop ik door de nog stille straten van Zaltbommel, waar iedere oude gevel zijn eigen verhaal koestert. De kok heeft een groot koksmes bij zich om straks de sla vol dauwdruppels uit de grond steken. Op zijn boodschappenlijstje staan laurier, tijm, peterselie en munt, maar hij heeft zijn zinnen ook gezet op eetbare bloemetjes en smaakmakers zoals knoflookbladeren. In de tuin staan wij al snel de sproetensla en de blonde krul te bewonderen. En ruik eens even aan deze nog vochtige, verse knoflook!
‘Wij verbouwen vooral wat je niet bij Albert Heijn kunt krijgen’, vertelt een vrijwilliger met een naam die de sfeer ademt van oude trollensprookjes: Beke Romp. Als iedereen in deze wereld zo rustig en vriendelijk zou zijn als deze Beke Romp, dan stonden wij er met z’n allen heel anders voor. Hij werkt bij een waterschap, maar in alles hoort hij bij de Torentuin.
Met een krat vol verse oogst wandelen wij terug. ‘Wat is dit toch mooi!’, zegt de kok. Precies, dat is het.
==
Tony van der Meulen is columnist en voormalig hoofdredacteur van het Brabants Dagblad

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer