Tony Schrijft

Muziekvriend

mei 12, 2012 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column Brabants Dagblad

Zaterdag 12 mei 2012

Muziekvriend
In de vier rouwadvertenties klinkt het karakteristieke geluid van zijn schuiftrombone prachtig door. Eind dit jaar had hij 65 zullen worden; als trouw lezer van overlijdensadvertenties denk ik wel eens dat het wel weer een tijdje voor elkaar komt, als je die kennelijk cruciale barrière redelijk schadevrij bent gepasseerd.
De foto van Albert van Zutphen staat er niet bij, maar ik zie meteen weer dat lachende gezicht. En vooral die open ogen, die nog verder oplichtten als hij vol vuur praatte over ‘zijn’ fanfare, ‘Sint Cecilia’ in Zijtaart. Vanaf zijn elfde was hij lid, zijn voorouderlijke boerderij in Zijtaart heet niet alleen ‘Hoeve St Cecilia’, maar hangt ook vol met de rijke historie van de fanfare. Vele jaren was hij voorzitter. Ik heb eens een keer met hem een eindje door Zijtaart gelopen; dat schiet niet echt op, door alle aanspraak. ‘Bovenal onze muziekvriend’ noemt de rouwende fanfare hem, en dat is een mooi woord. Wie sterft als muziekvriend, heeft een welbesteed leven gehad.
In de anderhalf jaar dat ik iedere dag een column schreef, zocht ik mij een weg door het gevarieerde Brabantse leven en trok daartoe ook op met de prijswinnende fanfare ‘Sint Cecilia’ uit Zijtaart. Als een dorp in deze nerveuze tijden niet verbrokkelt, komt dat vaak door de fanfare. Wanneer ‘Sint Cecilia’ op maandagavond repeteert in de feestzaal van café Kleingeld, musiceren daar eendrachtig alle generaties van Zijtaart, frêle meisjes naast grijzende mannen.En binnen zo’n bindende kracht zorgen mensen als Albert van Zutphen, die doortrokken zijn van het wezenlijke belang van het dorpsleven, nog weer voor extra samenhang. Ik ben eens, vervuld van spanning, met ‘Sint Cecilia’ mee geweest naar het Jumbo-concours dat toen werd gehouden in Boekel. Albert zat, met gedistingeerd vlinderstrikje, achter de jurytafel, want ook in de wijde omgeving was hij een geacht man. Hij verwelkomde mij met een lichte buiging, ik boog licht terug: zo kan het dus ook nog toegaan in deze balsturige wereld.
Op een winteravond heb ik met Albert van Zutphen in zijn ‘Hoeve St Cecilia’ zitten praten over de fanfare als liefdevol symbool van een hecht dorp. Het met elkaar optrekken in het dorp, van jong tot oud, was voor hem zo vanzelfsprekend dat hij niet goed wist wat hierover voor opmerkelijks te melden valt. Voor zijn generatie geldt dat ook de kinderen op de fanfare zitten of erop hebben gezeten, hun eigen ouders bliezen destijds al in ‘Sint Cecilia’. ‘Wij leerden het op de boerderij van Ties Habraken, in de keuken of op stal. Kon Ties intussen ook naar zijn koeien kijken. Het was hier allemaal nog arm, ook bij de fanfare. Je kreeg een oud instrument waarin de smid de gaten had dicht gemaakt. En: ‘Vroeger was er minder discipline. Sommigen glipten onder de repetitie al het café in. Nu zijn wij op maandagavond van acht tot tien druk bezig, met maar vijf minuten pauze. Dan kruipen alle meiden snel bij elkaar om bij te kletsen. Sociaal contact, dat is gezellig. In grote plaatsen is het veel sterieler: blazen en naar huis.’
Stadse mensen hebben nogal eens het idee dat een intensief dorpsleven benauwt, met aanhoudend gegluur vanachter de gordijntjes. Albert: ‘Sociaal contact is iets anders dan steeds op elkaar letten. Maar onbewust doe je het hier toch al niet buiten het boekje.’
Hij keek me een tijdje indringend aan om te verifiëren of ik het allemaal nog wel snapte en zei toen: ‘Spelen in een fanfare geeft een veilig gevoel. Je hebt het druk in je werk, er is allerlei stress, maar als je speelt, concentreer je je op de noten, je hoort de muziek om je heen en daar word je heel rustig van. Heerlijk.’
Woensdagmorgen heeft de familie samen met het hele dorp Albert naar zijn graf gebracht. Het anders zo uitgelaten koper van ‘Sint Cecilia’ klonk weemoedig. Kenners konden horen dat de schuiftrombone van Albert van Zutphen zweeg.

1 person has left a comment

Evelyn - Gravatar

Evelyn said on 28 juli 2015 02:04, 2:04:

I’ve heard a few things about GTD but finnuly enough not had any time to look into it properly! I know and both use GTD. was looking into some of the iPhone apps recently so maybe I should investigate further. Thanks for the recommendation!

Reageer