Tony Schrijft

Postbode Verhey

augustus 24, 2010 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column Brabants Dagblad

 

Zaterdag 21 augustus 2010

 

Postbode Verhey

 

In het Brabantse dorp Rijswijk,  dat in het Land van Heusden en Altena ligt, wonen 1720 mensen. Postbode Arie Verhey kent, vermoed ik, al die 1720 Rijswijkers persoonlijk, op een enkele zuigeling na. Hij is 56 jaar en zal nog behoren tot het soort postbodes dat ik uit mijn eigen dorp ken, toen ze nog twee keer daags de post rondbrachten. Even zwaaien naar de vele bekenden, even een praatje maken met een man die in zijn voortuin staat uit te rusten, leunend op zijn hark. Bij een bejaarde vrouw die haar erkerramen zeemt een blauwe enveloppe bezorgen en lachend zeggen: ‘Leuker kan ik het niet maken’. De postbode als symbool van samenhang in een gemeenschap.

Alleen al die gemoedelijke definitie moet het internationale TNT, dat ook in Nederland de postbezorging heeft genaast, een ware gruwel zijn. Het kan allemaal een stuk efficiënter, hebben mannen en vrouwen bedacht, die zelf, drukdruk, nooit een praatje zullen maken met een man die in zijn voortuin staat uit te rusten, leunend op zijn hark. Daarom worden alle postbodes ontslagen en vervangen door postbezorgers. Dat is niet alleen een gewiekst woordkundig verschil. De bezorger, die per uur wordt betaald, is een stuk goedkoper dan de bode. Het rondbrengen van brieven is van een achtenswaardig beroep een bijverdienste geworden. Bij ons in de wijk hebben wij namens TNT tegenwoordig een vrolijk blond meisje. De al wat oudere postbode die het vroeger deed, zie ik af en toe aan de wandel.

De resterende postbodes moeten nu, in het zicht van hun massa-ontslag, een folder rondbrengen om goedkope bezorgers te werven. Je eigen ontslag zelf moeten bevorderen bij wijze van publieke foltering. Het is net iets minder erg dan, zoals in China, je eigen executiekogel moeten betalen, bij voorkeur vooraf. Maar qua gevoel komt het in de buurt. Zoiets bizars kan uitsluitend opkomen in de koude hoofden van managers die de hele godganselijke dag fronsend allerlei kostenposten bij elkaar optellen en dat ‘beleid’ noemen. ‘Het komt door de marktwerking’ zeggen ze. Maar dát komt weer omdat wij in ons land het licht, het gas, de streekbus en de post, die voorheen een dagelijkse zorg van de overheid waren, massaal in de uitverkoop hebben gedaan. Waardoor over de bus van Rijswijk naar Woudrichem, mocht die nog rijden, wordt beslist in een glazen gebouw in een Parijse buitenwijk.

Hoe weet ik trouwens dat Arie Verhey in Rijswijk de post bezorgt? Dat weet ik van zijn vrouw Ria. Zij schreef deze week een kwaad maar vooral ook ontroerend ingezonden stukje in onze krant over deze ‘psychische mishandeling door TNT’ van haar man. ‘Mijn man slaapt slecht, maar gaat toch nog elke dag naar zijn werk. Hoe lang nog? Ze proberen een baan voor hem te vinden, maar hij is 56 jaar. Hij wil nog zo graag. Die onzekerheid sloopt hem op den duur.’

Vooral het zinnetje ‘Hij wil nog zo graag’ heb ik een paar keer overgelezen. Het is de machteloosheid van een postbode die meer dan dertig jaar ‘met hart en ziel’ in Rijswijk zijn werk heeft gedaan. Nu wordt hij weggedaan.

TNT staat symbool voor een kekke samenleving vol vermommingen en versluierend taalgebruik. Alle rode PTT-brievenbussen zijn vervangen door oranje bakken, want dat paste beter bij het eigentijdse TNT-imago. De postbodes moesten, in het zicht van hun massa-ontslag, leuke vrolijke jasjes gaan dragen, met ook veel oranje erin. Intussen zal het aantal dagen dat er nog post wordt bezorgd steeds verder afnemen, terwijl de tarieven (‘marktwerking!’) stijgen.

Tegen die tijd zit ex-postbode Verhey werkeloos thuis in Rijswijk en zwaait hij (want dat zwaaien blijft er bij hem inzitten) naar een jong ding dat voor een habbekrats zijn post rondbrengt. ‘Waar moet dat heen met TNT?’, vraagt Ria Rensen aan het slot van haar brief. Naar trotse jaarverslagen met dankbare grafieken vol ontslagenen.

4 people have left comments

joop - Gravatar

joop said on 24 augustus 2010 22:17, 10:17:

Maatschappelijk ondernemen noemt men dit en co2vrij.Postbode kon zijn mond houden over wat die wist ,dat betwijfel elk van die leuke blonde meid die dit werk hooguit een half jaartje uitvoert.Er komen genoeg gegevens via de post en dit kan een mooi uurloon opleveren met criminele toeslag.

Piss - Gravatar

Piss said on 25 augustus 2010 20:44, 8:44:

Alle nuts-bedrijven zijn versplinterd in private bedrijven die spoedig allen opgekocht worden door Amerikaanse en Chinese bedrijven, en de Nederlandse overheid en de bedrijven zélf kunnen daar NIKS meer tegen doen. Ze hebben nu eenmaal deze weg ingeslagen en nu zijn alle privatiseringen een stuurloos schip op ramkoers. Alle kapitaal zal weggezogen worden uit Nederland. Wij postbodes moeten allen ontslag nemen en zelf een postbedrijfje opstarten.

jeroen spaan - Gravatar

jeroen spaan said on 26 augustus 2010 08:24, 8:24:

wat tnt doet is verkeerd, lees alles over tnt op linkepost.nl en kom mee 12 september naar de demonstratie
in rotterdam

I’MTHE DEVIL FOR BAKKER AND HIS GANG - Gravatar

I’MTHE DEVIL FOR BAKKER AND HIS GANG said on 5 september 2010 21:10, 9:10:

GO TO HELL BAKKER

Reageer