Tony Schrijft

Anders Nog Iets? De teloorgang van de middenstand.

maart 20, 2009 | Author: Tony | Categorie: Boeken

anders-nog-iets-paperback-loresMeer dan honderduizend Nederlandse winkeliers hebben sinds 1960 hun zaak gesloten. Daarmee verdween ook de cultuur van de traditionele middenstand waardoor tienduizenden middenstandskinderen in de jaren vijftig en zestig zijn gevormd: altijd hard werken, de klanten te vriend houden en dus niet publiekelijk een omstreden standpunt innemen. Tony van der Meulen, zelf zoon van een manufacturier, zocht het spoor terug naar het leven in de kamer achter de winkel. Altijd haastig eten, steeds gespitst op de winkelbel. Alles draaide om de klant. Het gebruikelijke “Anders Nog Iets?” moest met een subtiele terughoudendheid worden uitgesproken, eerder servicegericht dan opdringerig.

Ander Nog Iets? is het fascinerende verhaal van de strijd om het middenstandsbestaan, die in veel gevallen kansloos werd verloren. De concurrentie was hard, het gevecht om de gunst van de klant werd op de vierkante meter gevoerd. De manufacturenzaak is nagenoeg verdwenen, maar ook veel kruideniers, bakkers en slagers zijn vervangen door het eindheidsconcept van de Etossen, de Blokkers, de Wibra’s, de First Lady’s, de supermarkten en de Kodak 1 Uur Service. Hele generaties middenstandskinderen weten echter nog hoe het was om op zondagmiddag in de lege winkel op de toonbank te pingpongen.

Uitgever: L. J. Veen, 2001, vijfde druk als Pandora-pocket, 2005

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer