Tony Schrijft

Het Patent – een familiegeschiedenis

januari 17, 2009 | Author: Tony | Categorie: Boeken

het-patent‘Mijn vader Jan en mijn moeder annie hadden een goedbeklante manufacturenzaak in de Midstraat in het Friese Joure. Toen Jan moest kiezen in het leven, was de economische crisis van de jaren dertig op zijn hevigst en viel er dus niets te kiezen. Hij belandde, na een technische opleiding, in de ‘lapjeswinkel’ van zijn vader, die later door annie, een getalenteerd zakenvrouw, tot grote bloei werd gebracht.’

Intussen droomde de jonge Jan van der Meulen van een ander leven. als het maar even kon, zat hij in het schuurtje achter het huis, waar hij koper sloeg en apparaten uitvond. Het schuurtje was zijn domein, en het was daar dat de magie rond het Patent groeide. Het Patent! Het zou het toverwoord worden van het hele gezin. een duitse oom, uitvinder te düsseldorf, had een revolutionair apparaat ontwikkeld, waarmee hij samen met zijn Nederlandse neef de wereld van de techniek zou veroveren. Zodra tenminste het aangevraagde patent was toegekend.

Zo werd het Patent in een kalm middenstandsgezin in de jaren vijftig het sleutelwoord voor een nieuw, opwindend leven. Het hele gezin werd onderdeel van de strijd om het Patent en het diepe verlangen van Jan naar een ander leven een verlangen dat overigens voortvarend werd bijgeremd door annie.

Het Patent is niet alleen een ontroerende, tragikomische familiegeschiedenis, het geeft ook een indringend beeld van de periode van de Wederopbouw, waarin beperkte mogelijkheden inspireerden tot grootse vergezichten.

6 people have left comments

Amarens van der Meulen - Gravatar

Amarens van der Meulen said on 6 mei 2011 21:26, 9:26:

Voor mijn Oom Tony,

Wat is het bijzonder een boek te lezen over je eigen familiegeschiedenis.

Wat is het bijzonder te lezen over mijn opa die nooit mijn opa is geworden, omdat hij al dood was voordat ik was geboren.

Wat is het bijzonder de geschiedenis te lezen van de ouders van mijn vader, waardoor ik Otto ook nog beter leer kennen.

En wat is het bijzonder een oom te hebben die zo mooi kan schrijven!

Het heeft mij absoluut geraakt.

Bedankt daarvoor!
Liefs, Amarens

robert van der ende - Gravatar

robert van der ende said on 29 januari 2012 15:20, 3:20:

Prachtig geschreven boek.De personages van Jan en onkel Heinrich brachten mij terug naar de jaren 60 toen de ooms van mijn inmiddels ook overleden vader bij elkaar kwamen op verjaardagen met kamers blauw van de sigarenrook en borreltjes oude genever.Ik heb ervan genoten !

deer antler velvet spray or pills - Gravatar

deer antler velvet spray or pills said on 9 maart 2015 12:08, 12:08:

Our research imported it and has acquired.

Muhammad - Gravatar

Muhammad said on 8 september 2015 17:57, 5:57:

Automatic mode could be only discovered in the
robotic vacuum whereas it could not be located in the cordless vacuum.

Kristeen - Gravatar

Kristeen said on 9 september 2015 02:27, 2:27:

Hi i just visited your site for the very first time and i really enjoyed it, i bookmarked it and
will be back.

Chadwick - Gravatar

Chadwick said on 9 september 2015 06:28, 6:28:

This is my first time to visit here. I discovered many entertaining stuff within your blog, especially its discourse.

From the plenty of comments on the posts, I
suppose I am not the only one having most of the enjoyment!
Keep up the favorable job.

Reageer